نانوکامپوزیت تحول بزرگ در مقیاس کوچک (قسمت دوم)
مواد و نانوکامپوزیتِ خاک رُس ـ پلیمر
نانوکامپوزیت خاک رُس ـ پلیمر یک مثال موردی از محصولات فناوری نانو است. در این نوع ماده، از خاک رُس به عنوان پُرکننده برای بهبود خواص پلیمرها استفاده میشود. خاک رُسهای نوع اسمکتیت، ساختار لایهلایه دارند و هر لایه تقریباً یک نانومتر ضخامت دارد. صدها یا هزاران عدد از این لایهها به وسیله یک نیروی واندروالسیِ ضعیف روی هم انباشته میشوند تا یک جزء رُسی را تشکیل دهند. با یک پیکربندی مناسب، این امکان وجود دارد که رُسها را به اَشکال و ساختارهای گوناگون، درون یک پلیمر به شکل سازمانیافته قرار دهیم.
معلوم شده است که بسیاری از خواص مهندسی، هنگامی که در ترکیب ما از میزان کمی ــ معمولا ً چیزی کمتر از ۵ درصد وزنی ــ پُرکننده استفاده شود، بهبود قابل توجهی مییابد.
امتیاز دیگر نانوکامپوزیتهای خاک رُس ـ پلیمر این است که تأثیر قابل توجهی بر خواص اُپتیکی (نوری) پلیمر ندارند. ضخامت یک لایه رُس منفرد، بسیار کمتر از طول موج نور مرئی است. بنابراین، نانوکامپوزیتی که خوب ورقه شده باشد، از نظر اُپتیکی شفاف است. از طرفی، با توجه به اینکه امروزه حجم وسیعی از کالاهای مصرفی جامعه را پلیمرهایی تشکیل میدهند که بهراحتی میسوزند یا گاهی در مقابل شعله فاجعه میآفرینند، لزوم تحقیق در خصوص مواد دیرسوز احساس میشود. نتایج تحقیقات حاکی از آن است که میزان آتشگیری در این نانوکامپوزیتهای پلیمری حدود ۷۰ درصد نسبت به پلیمر خالص کمتر است. در عین حال، اغلب خواص کاربردی پلیمر نیز تقویت میشوند.
اولین کاربرد تجاری نانوکامپوزیتهای خاک رُس ـ نایلون ۶، به عنوان روکش نوار زمانسنج برای ماشینهای تویوتا، در سال ۱۹۹۱ بود. در حال حاضر نیز از این نانوکامپوزیت در صنعت لاستیک استفاده میشود. با افزودن ذرات نانومتریِ خاک رُس به لاستیک، خواص آن به طور قابل ملاحظهای بهبود پیدا میکند که از جمله میتوان در آنها به موارد زیر اشاره کرد:
– افزایش مقاومت لاستیک در برابر سایش
– افزایش استحکام مکانیکی
– افزایش مقاومت گرمایی
– کاهش قابلیت اشتعال
– کاهش وزن لاستیک
نانوکامپوزیت الماس ـ نانولوله
محققان توانستهاند سختترین ماده شناختهشده در جهان (الماس) را با نانولولههای کربنی ترکیب کنند و کامپوزیتی با خصوصیات جدید به دست آورند. اگرچه الماس سختیِ زیادی دارد، ولی به طور عادی هادی جریان الکتریسیته نیست. از طرفی، نانولولههای کربن به شکلی باورنکردنی سخت و نیز رسانای جریان الکتریسیتهاند. با یکپارچه کردن این دو فُرمِ کربن با یکدیگر در مقیاس نانومتر، کامپوزیتی با خصوصیات ویژه به دست خواهد آمد.
این کامپوزیت میتواند در نمایشگرهای مسطح کاربرد داشته باشد. الماس میتواند نانولولههای کربنی را در مقابلِ از همگسیختگی حفظ کند. در حالی که به طور طبیعی، وقتی نمایشگر را فقط از نانولولههای کربنی بسازند، ممکن است از هم گسیخته شوند.
این کامپوزیت همچنین در ردیابیهای زیستی کاربرد دارد. نانولولهها به مولکولهای زیستی میچسبند و به عنوان حسگر عمل میکنند. الماس نیز به عنوان یک الکترود فوقالعاده حساس رفتار میکند.
تنها چیزی که در این تحقیقات واضح نیست این است که الماس و نانولولههای کربنی چگونه محکم به هم میچسبند؟
ارسال نظر شما
انتشار یافته : ۰ در انتظار بررسی : 5