فرآیندهای شکل دهی کامپوزیت ها- آمیزه های قالبگیری- قسمت اول
آمیزه های قالبگیری
بطور کلی آمیزه قالبگیری را میتوان مخلوطی از رزین، مواد پرکننده، الیاف تقویت کننده، آغازگر، رها ساز، رنگدانه، پایدار کننده و دیگر مواد افزودنی دانست. این آمیزه ها معمولاً به شکلی که مناسب برای قالبگیری نهایی است تولید میگردند. بسته به شکل آمیزه فرآیند قالبگیری میتواند فشاری، ترزیقی و یا انتقالی باشد. کاربرد گسترده این مواد به بهای نسبتاً پائین و امکان بهینه سازی خواص آنها جهت کاربردهای ویژه نسبت داده میشود. آمیزه های قالبگیری بر پایه اغلب رزین های گرما سخت وجود دارند اما آمیزه های بر پایه رزین پلی استر غیر اشباع سهم عمده را بخود اختصاص میدهند لذا در این گزارش تأکید روی آنها صورت گرفته است.
آمیزه قالبگیری ورقه ای SMC :Sheet Moulding Compound
این آمیزه ورقه ای چرم – مانند با ضخامت ۵-۳ میلی متر از مواد است که بین دو فیلم نازک از پلی اتیلن عرضه میگردد (این فیلمها قبل از قالبگیری آمیزه برداشته میشوند). ماده مورد استفاده در این آمیزه مخلوطی از الیاف شیشه بریده شده و خمیری از پلی استر غیر اشباع میباشد. یک ترکیب درصد نمونه از این خمیر درجدول ۲ آورده شده است. در این جدول ۷۰% وزنی SMC را خمیر تشکیل میدهد و ۳۰% باقیمانده را الیاف شامل میشود.
تولید SMC با تهیه محلول آبکی (slurry) از مواد در یک دستگاه مخلوط ساز با سرعت بالا آغاز میگردد. همه اجزاء به استثناء تغلیظ کننده بمدت ۱۵ دقیقه با هم مخلوط میشوند. در طی این مدت دمای مخلوط تا حدود C ْ۳۰ بالا میرود. در این مرحله ویسکوزیته مخلوط حدود Pas 30-20 میباشد. پس از اینکه عمل مخلوط سازی به اتمام رسید ماده تغلیظ کننده (Thickener) اضافه شده و به سرعت طی مدت زمان حدود ۵ دقیقه با بقیه اجزاء مخلوط میگردد. در این مرحله خمیر آماده است و جهت تلفیق با الیاف به ماشین SMC منتقل میگردد.
در اینجا خمیر تهیه شده با ضخامت معین بر روی یک فیلم پلی اتیلنی ( با پهنای یک متر و ضخامت mm 20-15) که از رول فیلم بر بستر متحرک دستگاه باز میشود ریخته میشود. سرعت حرکت این فیلم بین m/min 9-5 میباشد. این فیلم از زیر دستگاه برش الیاف عبور میکند و الیاف بلند به طولهای mm 25 بریده شده و با سرعتی که درصد حجمی مورد نظر را فراهم سازد روی فیلم آغشته به خمیر بصورت راندم مینشینند. این فیلم بهمراه فیلم دیگر که فقط خمیر روی آن ریخته شده و فاقد الیاف است با هم ساندویچ شده و از یکسری غلطک عبور میکنند. این غلطکها باعث آغشتگی الیاف به رزین، خروج هوا از آمیزه و همچنین تنظیم ضخامت ورق و در نتیجه تنظیم ترکیب درصد الیاف میشود. در انتها ساندویچ تهیه شده بر روی یک غلطک بصورت رول جمعآوری میگردد و در یک فیلم نایلون یا سلوفان پیچیده شده تا از فرار مونومر جلوگیری شود. این رول سپس به محیطهای کنترل از لحاظ دمائی منتقل شده تا مرحله تغلیظ شدن در آن سپری شود. در مرحله تغلیظ اجازه داده میشود تا ویسکوزیته ترکیب به حدی برسد که ورق SMC براحتی قابل جابجائی، برش و قالبگیری باشد.
وجود پرکننده باعث بهبود کیفیت سطح قطعه شده و تغییرات ابعادی (انقباض) قطعه را که ناشی از پخت رزین است کاهش میدهد. همچنین تأثیر عمدهای در کاهش قیمت تمام شده محصول دارد.
درصد وزنی پرکننده در آمیزه بستگی به نوع پرکننده، خواص رئولوژیکی رزین و درصد الیاف دارد. بطور کلی میزان پرکننده باید در حدی باشد که خیس شدگی مناسب سطح الیاف با رزین را مانع نشده و جریان رزین را در قالب دچار اشکال نکند. هر چه درصد الیاف بیشتر باشد نسبت پرکننده به رزین کمتر میشود. بطوریکه نسبت پرکننده به رزین برای آمیزههای قالبگیری ورقهای با ۳۰%، ۵۰% و ۶۵% الیاف به ترتیب ۵/۱، ۵/۰ و صفر باشد.
آغازگر نقش شروع واکنش پخت را به عهده دارد. بطور معمول آغازگرهای مورد استفاده در آمیزههای قالبگیری رزین پلی استر، پراکسیدهای آلی با فرمول عمومی ROOR’ میباشد که در شرایط دمائی خاص به رادیکالهای مربوط (ROo) تجزیه گشته و این رادیکالها با حمله به نواحی غیر اشباع در زنجیره پلیمری منجر به پخت رزین میگردند.
معمولترین آنها ترت بوتیل پربنزوات (TBPB) و ۱و۱-دی (ترت بوتیل پراکسی) سیلکوهگزان میباشند که در دمای قالبگیری ۱۴۰o-160 ° C بکار گرفته میشود. برای کم کردن زمان قالبگیری و همچنین دمای قالبگیری از پراکسیدهای فعالتر مانند t – Butyl Peroctoate استفاده میشود. البته بکارگیری چنین سیستمهائی منجر به کوتاهتر شدن عمر نگهداری ورقههای SMC میشود. برای کاهش زمان پخت میتوان از سیستم آغازگر دوتایی نیز استفاده کرد. در این صورت به آغازگر در دمای بالا درصدی از آغازگر با دمای پائین اضافه میشود.
در حین تهیه ترکیب قالبگیری و در مدت ذخیره سازی آن امکان آغاز تدریجی واکنش پخت رزین وجود دارد. نقش جلوگیری کنندهها، ممانعت از شروع واکنش پخت از آغاز تهیه تا پایان ذخیره سازی ترکیب میباشد. این مواد از خانواده ترکیبات کینونی میباشد و در مقادیر بسیار کم (حدود ۰.۰۲ %) به فرمولاسیون اضافه میشوند. هیدروکینون و پارا بنزوکینون از مواد معمول بدین منظور میباشند. وجود این مواد در فرمولاسیون سرعت پخت و در نتیجه افزایش ویسکوزیته را در مراحل اولیه قالبگیری کاهش میدهد. این امر به بهبود جریان آمیزه و پرشدن قالب کمک میکند و لذا از بروز نقایص چون پر نشدن کامل قالب و ایجاد فضاهای خالی (Void) در قطعه جلوگیری مینماید.
در هنگام قالبگیری، ورق SMC میباید براحتی قابل انتقال به داخل قالب و برش به اندازههای مورد نیاز باشد. نقش تغلیظ کننده افزایش ویسکوزیته آمیزه به اندازهای است که شرایط مورد نظر را فراهم سازد. در واقع عمل تغلیظ خمیر رزین را از مایعی با ویسکوزیته حدود Pas 30 به مادهای چرم – مانند با ویسکوزیته در محدوده Pas 105-104 تبدیل مینماید. در این شرایط آمیزه غیر چسبنده بوده و قابلیت انعطاف دارد. تغلیظ کنندههای معمول برای رزین پلی استر غیر اشباع، اکسیدها و هیدرواکسیدهای فلزات گروه I IA مانند CaO, Mg(OH)2, MgO میباشند. عقیده براین است که افزایش ویسکوزیته رزین بدلیل واکنش یون فلزی با گروههای کربوکسیلیک انتهائی موجود در زنجیره پلیمری و تشکیل زنجیرها و کمپلکسهای با جرم ملکولی بالاتر است. نوع، میزان و اندازه ذره تغلیظ کننده و همچنین شرایط رطوبت و دمای نگهداری SMC بر روند افزایش ویسکوزیته در طی فرآیند تغلیظ و همچنین ویسکوزیته نهائی ترکیب اثر دارند.
ویسکوزیته نهائی ورقه SMC در کیفیت قطعه قالبگیری شده نقش بسزائی دارد و باید در محدوده خاصی باشد که بین ۱۰۶ ´ ۵۰ و۱۰۶ ´ ۱۳۰ سانتی پواز است. در طی فرآیند قالبگیری ورقه SMC ، پیوندهای تشکیل شده در عمل تغلیظ بدلیل افزایش حرارت شکسته شده و ویسکوزیته آمیزه کاهش یافته بگونهای که در قالب جاری میشود و آنرا پر میکند. بدنبال آن رزین شروع به ژل شدن نموده که افزایش سریع ویسکوزیته را شاهد خواهیم بود.
ارسال نظر شما
انتشار یافته : ۰ در انتظار بررسی : 5