شنبه ۱ دی ۱۴۰۳ - Saturday 21 December 2024
کد خبر : 985
تاریخ انتشار : چهارشنبه 7 دسامبر 2016 - 17:36
894 بازدید

جلوگیری از خوردگی در مخازن ذخیره روزمینی با استفاده از روکش های پلاستیک تقویت شده با الیاف- بخش اول

مخازن ذخیره فلزی در اثر تماس با مواد شیمیایی به شدت خورده می شوند و در نتیجه فرآورده داخل مخزن نشت می کند. در برخی مخازن فولادی کربنی که خدمات خاصی را ارائه میدهند، در دمای محیط میانگین نرخ خوردگی بیش از 1 میل (025/0 میلیمتر) در سال است که باعث می گردد پس از 5 سال، مایع داخل مخزن نشت نماید؛

grp-tank1

مخازن ذخیره فلزی در اثر تماس با مواد شیمیایی به شدت خورده می شوند و در نتیجه فرآورده داخل مخزن نشت می کند. در برخی مخازن فولادی کربنی که خدمات خاصی را ارائه میدهند، در دمای محیط میانگین نرخ خوردگی بیش از ۱ میل (۰۲۵/۰ میلیمتر) در سال است که باعث می گردد پس از ۵ سال، مایع داخل مخزن نشت نماید. تعمیر کردن چنین مخازنی هزینه هایی را به بار می آورد ضمن اینکه مواد نشت کرده به محیط زیست آسیب وارد می کنند. در صورتیکه لایه ای از نمک های محلول که حاوی مولکول های آب می باشند و یا کلریدها روی کف مخزن رسوب نمایند، خوردگی افزایش می یابد. ترکیبات مذکور که به خودی خود خورنده هستند، می توانند الکترولیت قوی را تولید نمایند که از طریق آن خوردگی افزایش می یابد. خوردگی خارجی نیز معضلی است که مخازن فلزی با آن روبرو هستند. کف مخازن عمودی از خارج در معرض خوردگی قرار دارد. بخصوص اگر این مخازن در معرض آب شور قرار گیرند یا اینکه در اثر تماس با زمین، جریان های الکتریکی سرگردان داخل خاک از فلز کف مخزن عبور کند. هنگامیکه جریان های سرگردان از سمت دیگر کف مخزن خارج می شود، الکترون های ساختار فلزی به خاک وارد می شود و کف مخزن دچار خوردگی می گردد و نهایتا تخریب می شود.
اگر کف مخزن عمودی خورده شود، یا باید آن را جایگزین کرد و یا اینکه توسط فیلم خشک ضخیمی از جنس پلاستیک تقویت شده با الیاف که ۶۰ الی ۶۵ میل (۶/۱-۵/۱ میلیمتر) ضخامت دارد، آن را روکش نمود. از آنجا که برای جایگزین نمودن کف مخزن، وقت و هزینه بالایی صرف می گردد، معمولا کف مخزن را با استفاده از روکش پلاستیک تقویت شده با الیاف تعمیر می کنند.
grp-tank2
نصب روکش پلاستیک تقویت شده با الیاف
استانداردهای محلی توصیه می کنند که عوض جایگزین کردن کف مخازن، آنها توسط پلاستیک تقویت شده با الیاف روکش شوند. اعمال پرایمر، بتونه کاری، اعمال روکش نهایی رزین حاوی سخت کننده (سخت کننده جهت تسریع واکنش پخت اضافه می گردد)، پیچیدن مت الیاف شیشه و آب بندی کردن، از جمله مراحلی هستند که هنگام نصب روکش اجرا می شوند. برای نصب روکش، مخزن باید کاملا خشک باشد و مرحله آمادگی سطح (پاکسازی و سند بلاست) به طور کامل انجام شده باشد. اجرای این مراحل نسبت به جایگزین کردن کف مخزن وقت کمتری می گیرد و ارزان تر تمام می شود.
روکش فیلم ضخیم پلاستیک تقویت شده با الیاف یک کف ثانویه است که به مخزن ذخیره می چسبد. اگر فیلم مذکور به درستی انتخاب و با روش صحیح اعمال گردد، به مدت ۱۰ الی ۲۰ سال از بروز خوردگی داخلی جلوگیری نموده و به این ترتیب فرآورده داخل مخزن نشت نخواهد کرد. اگر هم کف فولادی سوراخ گردد، روکش مذکور با پوشاندن سوراخ ها و تقویت کف مخزن، احتمال نشتی و در نتیجه امکان خوردگی خارجی را کاهش می دهد. در صورتیکه خوردگی خارجی شدیدی رخ دهد، می توان دو لایه روکش را اعمال نمود به طوریکه ضخامت هر دو لایه روی هم ۱۱۰ الی ۱۲۰ میل (۳-۸/۲ میلیمتر باشد. از ضخامت فیلم خشک این دو لایه کمتر از ۲۰ میل (۵/۰ میلیمتر) باشد، از نشتی حاصل از خوردگی خارجی جلوگیری نمی کند. برای مخازن نسبتا جدیدی که از داخل سوراخ نگشته باشند و از زیر خورده نشده باشند، می توان ضخامت فیلم خشک این دو لایه را کمتر از ۲۰ میل (۵/۰ میلیمتر) هم در نظر گرفت.
سیر تکاملی روکش های پلاستیک تقویت شده با الیاف
روکش پلاستیک تقویت شده با الیاف برای اولین بار در دهه ۱۹۵۰ میلادی تولید شد. در آن زمان روکش مذکور را با استفاده از رزین پلی استر ارتوفنالیک تولید می کردند. روکش مذکور روی ترک هایی که در اثر خوردگی کف مخزن ایجاد می شدند را می پوشاند و در مقابل خوردگی داخلی نیز از مخزن محافظت می نمود. در اوایل دهه ۱۹۶۰ میلادی محققان پی بردند که رزین های پلی استر ایزوفتالیک در محیط های خورنده از رزین های پلی استر ارتوفتالیک مقاوم تر هستند. به این ترتیب بود که در اواسط دهه ۱۹۶۰ میلادی رزین های وینیل استر تولید شدند و از خود عملکرد بالایی نشان دادند. اما به دلیل گران بودن، فقط در کاربردهایی که به عملکرد بالا نیاز داشتند، از رزین های مذکور استفاده می گردید. امروزه روکش های پلاستیک تقویت شده با الیاف موجود بر پایه رزین وینیل استر اصلاح شده با اپوکسی نووالاک هستند. روکش های پلاستیک تقویت شده با الیاف هم نظیر هر روکش دیگری از مزایا و معایبی برخوردار هستند. از میان مزایای روکش های مذکور می توان به این موارد اشاره نمود:
– روکش پلاستیک تقویت شده با الیاف می تواند سوراخ هایی به قطر ۸ اینچ (۲۰ سانتیمتر) را پوشش دهد. دو لایه از این روکش می تواند در برابر فشار ۸۲ پاوند بر اینچ مربع و یک لایه از آن می تواند در مقابل فشار ۳۷ پاوند بر اینچ مربع مقاومت نماید.
– روکش رزین وینیل استر تقویت شده با الیاف می تواند در دماهای بالا شرایط خورنده را به خوبی تحمل کند.
– نصب روکش پلاستیک تقویت شده با الیاف کم هزینه تر از جایگزین کردن کف مخازن می باشد.
– از آنجا که روکش پلاستیک تقویت شده با الیاف به سرعت نصب می شود، زمان عدم سرویس دهی مخزن کاهش می یابد و در مقایسه با زمانی که مخزن با مواد سنتی روکش می شود یا کف آن با یک فولادی جدید جایگزین می گردد، می توان آن را زودتر به محل خدمت رسانی برگرداند.
– در بسیاری از پروژه ها، روکش پلاستیک تقویت شده با الیاف بیش از ۳۵ سال عمر کرد.

از معایب روکش های مذکور می توان به موارد زیر اشاره کرد:
– اگر در روکش از ژلکوت حاوی رنگدانه استفاده گردد، نمی توان کف فولادی را به خوبی مشاهده کرد و از وجود خوردگی و وسعت آن با خبر گشت. با این وجود با استفاده از فناوری های جدید و با به کارگیری آهن رباهای فوق قوی و انجام آزمایش ذرات مغناطیسی، بازرس می تواند روکش ضخیم را اسکن نماید و در مورد خوردگی زیر کف مخزن اطلاعاتی کسب نماید.
– تکنسین ها باید در مورد روش صحیح نصب روکش پلاستیک تقویت شده با الیاف از مهارت کافی برخوردار باشند و قبل از اعمال روکش باید نسبت به تمیز کردن زیر لایه و بر طرف کردن آلودگی های روی آن اقدام نمایند.
– هنوز مشخص نیست که آیا روکش پلاستیک تقویت شده با الیاف در بارگذاری های چرخه ای می تواند به مدت طولانی ترک های بزرگ را بپوشاند یا خیر.

نویسندگان :
چه امتیازی می دهید؟
5 / 0
[ 0 رای ]

برچسب ها : ، ،

ارسال نظر شما
انتشار یافته : ۰ در انتظار بررسی : 5
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.


تبليغات تبليغات تبليغات تبليغات